Sending MIDI with Arduino / Wemos D1 ESP8266

This post are part of my final project, “Design and Implementation of Arduino based rtpMIDI and 5 pin MIDI”.

After discussing with my tutor, and thinking about it lately, I decided to not use Arduino Mega. Fortunately, on the title of my final project (Indonesia : Perancangan dan Implementasi rtpMIDI dan MIDI 5 pin berbasis Arduino), there are no “Arduino Mega” mentioned. I still use Arduino IDE, also still using ESP8266, so yeah … Here it goes.

Continue reading Sending MIDI with Arduino / Wemos D1 ESP8266
Share

How to program Arduino Mega in Robotdyn Mega+Wifi

This posting was part of the journey to graduate fromĀ Ā Diploma 3 Computer Engineer PCR.

After long time no single post, finally I posted something today. So many things happened that requires time, also some internal problems, also many many projects outside campus and church … I only can say sorry :(
There is more story in my personal Instagram.

RobotDyn Mega + Wifi is anĀ Arduino Mega compatible board, that already has anĀ ESP8266 builtin. Imagine this, you buy an Arduino Mega, put ESP8266 in one of the serial, and you got this board. UnlikeĀ Wemos D1, this board is 100% compatible with Arduino … since this is Arduino, after all.

Continue reading How to program Arduino Mega in Robotdyn Mega+Wifi

Share

3.3.2.7 Packet Tracer – Configuring PAP and CHAP Authentication (100% Completed + Download)

This post was made becauseĀ FauziyahĀ asked for some help.

Download 3.3.2.7 Packet Tracer – Configuring PAP and CHAP Authentication 100% Completed

Continue reading 3.3.2.7 Packet Tracer – Configuring PAP and CHAP Authentication (100% Completed + Download)

Share

9.3.2.11 Configuring Extended ACLs Scenario 2 (100% Completed + Download)

This post was made because I was not present during lab work on campus.

9.3.2.11 Configuring Extended ACLs Scenario 2

Background / Scenario

In this scenario, devices on one LAN are allowed to remotely access devices in another LAN using the Telnet protocol. Besides ICMP, all traffic from other networks is denied.

Continue reading 9.3.2.11 Configuring Extended ACLs Scenario 2 (100% Completed + Download)

Share

9.3.2.10 Configuring Extended ACLs Scenario 1 (100% Completed + Download)

This post was made because I was not present during lab work on campus.

Download 9.3.2.10 Configuring Extended ACLs Scenario 1 (100% Completed)

Background / Scenario

Two employees need access to services provided by the server. PC1 only needs FTP access while PC2 only needs web access. Both computers are able to ping the server, but not each other.

Continue reading 9.3.2.10 Configuring Extended ACLs Scenario 1 (100% Completed + Download)

Share

4.2.1.4 Packet Tracer – Configuring Static Frame Relay Maps (100% Completed + Download)

This post was made because I was not present during lab work on campus.

In this activity, you will configure two static Frame Relay maps. Although the LMI type is autosensed on the routers, you will statically assign the type by manually configuring the LMI.

Download 100% 4.2.1.4 Packet Tracer – Configuring Static Frame Relay Maps

Continue reading 4.2.1.4 Packet Tracer – Configuring Static Frame Relay Maps (100% Completed + Download)

Share

Magang di Consumer Services Telkom Ridar

Persiapan sebelum seminar kerja praktek

Untuk Pembimbing

Untuk Penguji

Changelog :

  • Nama bu Silvana katanya salah. Harusnya Silvana Rasio Henim, S.S.T., M.T..
    Tapi entah kenapa menurut (http://uppm.pcr.ac.id, diakses 2 Februari 2018) gelarnya kurang.

  • Revisi ada 2.
    1. Perbaiki use case
    2. Alur kerja ditambah.

Laporan setelah dibukukan :Ā LAPORAN KP RINALDO 12022018Ā (PDF)

Share

Catatan Etika Profesi Semester 4

Kebanyakan isi artikel dibawah hasil copy paste. Hak cipta kembali ke masing masing penulis aslinya, tapi udah susah banget buat dicari siapa yang nulis. Lagian aku mager juga.

Continue reading Catatan Etika Profesi Semester 4

Share

Laporan Praktikum Sistem Embedded Modul ARDX CIRC-03 – Transistor dan Motor

Apa yang kita lakukanĀ 

Pin arduino bisa mengendalikan benda elektronik kecil seperti LED. Tapi, ketika bermain dengan sesuatu yang lebih besar (seperti motor mainan atau mesin cuci), kita perlu transistor external. Transistor berguna untuk menyambung dan memutus arus besar dengan arus yang kecil. Sebuah transistor punya 3 pin. Untuk transistor negatif (NPN), kamu menghubungkan load ke connector dan emitter ke ground. Lalu ketika arus kecil mengalir dari base ke emitter, arus akan mengalir dari transistor dan motor akan hidup (ketika pin Arduino disetel sebagai HIGH). Ada banyak jenis transistor, yang memungkinkan setiap situasi punya solusi tersendiri. Kita menggunakan transistorĀ P2N2222AG. Alasannya adalah karena maksimum voltage (40v) dan maksimum arus (200 mA) sudah cukup besar untuk motor kita. (lebih lanjut ada di datasheetĀ http://ardx.org/2222)

Continue reading Laporan Praktikum Sistem Embedded Modul ARDX CIRC-03 – Transistor dan Motor

Share

Laporan Praktikum Sistem Embedded Modul ARDX CIRC-09 – Foto resistor

Apa yang kita lakukan?

Mendapatkan inputan dari potensiometer bisa berguna untuk eksperimen yang dikendalikan manusia, tapi gimana kalau kita mau eksperimen yang dikendalikan lingkungan? Kita menggunakan prinsip yang hampir sama, tapi dibandingkan menggunakan potensiometer, kita pakai photo resistor (light dependent resistor / sensor cahaya). Arduino gak bisa merasakan resistansi langsung (dia merasakan voltage), jadi kita membuat voltage divider.Ā 

Continue reading Laporan Praktikum Sistem Embedded Modul ARDX CIRC-09 – Foto resistor

Share